Szałwia (ang. sage) posiada niezwykłe właściwości lecznicze. I na pewno przyda się w domowej apteczce.
Roślina ta poradzi sobie z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami.
Liście szałwii są źródłem witamin A, B oraz C, są też źródłem kwasów organicznych, garbników, oraz wielu niezbędnych do życia pierwiastków, takich jak potas, żelazo, magnez, cynk, czy wapń.
Szałwia ma właściwości przeciwzapalne, zawiera taniny które posiadają właściwości grzybobójcze i działają antyseptycznie.
Preparaty z szałwii, będą pomocne w zapaleniu gardła. Przydadzą się na okłady w przypadku owrzodzeń, pleśniawek, czy aft. Szałwia wspomaga też neurony, a więc pomaga w utrzymaniu dobrej pamięci, czy koncentracji, na przykład przy uczeniu się.
Pomaga też paniom utrzymać stały poziom hormonów i ograniczyć różnego rodzajów bule z tym związane.
Szałwia dobra jest także na problemy trawienne, a także ogranicza nadmierną potliwość organizmu. Kąpiele, maseczki, czy toniki z dodatkiem naparu z szałwii usuwają zmarszczki i ogólnie poprawiają cerę.
Szałwię też możemy wykorzystać w kuchni, dodając ją do sałatek, marynat mięs, czy sosów. Dania takie są zdrowsze i smaczniejsze. Możemy z niej robić także herbatki, czy napary.